DESTEK PROGRAMI TANITIM TOPLANTISI YAPILDI
Deprem Sonrası İşletmelerin Canlanması Destek Programı’nın tanıtım toplantısı yapıldı.
6 Şubat 2023’te meydana gelen depremler sonrasında KOSGEB tarafından başlatılan Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Programı’nın tanıtımı yapıldı.
Tanıtım programına Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, Elazığ Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Suat Öztürk, ETSO Başkanı İdris Alan, iş insanları ve STK Temsilcileri katıldı.
ALAN: “KOSGEB’İN ELAZIĞ’IMIZA ÖZEL OLARAK SEKTÖREL BAZLI DESTEKLERİNİ SAĞLANMASI, İŞLETMELERİN GELİŞMESİNE OLANAK SAĞLAYACAK”
ETSO Başkanı İdris Alan, Elazığ iş dünyasının yaşadığı sorunların ivedilikle çözülmesi gerektiğini söyledi. Alan, “Bu konuda 2020 yılında gerçekleşen depremin hemen ardından yaşanan pandemi felaketi, son yıllarda işletmelerimizi çok ciddi bir dar boğaza sokan kur dalgalanmaları ve 6 Şubat depremlerinin çok yıkıcı bir biçimde yaşayan şehrimizde hasar şartı aranmaksızın gelir kaybına uğrayan bütün işletmelerimizin faydalanabilmesi sizlerden öncelikli talebimizdir bu konuda desteklerinizi hassaten istirham ediyoruz. KOSGEB’in bazı illere özel olarak açıkladığı sektörel bazda gerçekleşen teşvikleri var bu noktada deprem bölgesinin lojistik üssü niteliği taşıyan Elazığ’ımıza özel olarak da sektörel bazlı desteklerin sağlanması, işletmelerin daha etkin bir şekilde büyümesine ve gelişmesine olanak sağlayacaktır. Bu konu özelinde tarafımıza verilecek bir müjde bölge ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacaktır” dedi.
İBRAHİMCİOĞLU: “KOSGEB’İN DESTEK PROGRAMINDA 24 AY BOYUNCA GERİ ÖDEMESİZ PARAYI SİZDEN GERİ İSTEMİYORUZ”
KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, başlatılan programın içeriği ile ilgili bilgi verdi. İbrahimcioğlu, “Bu destek programı KOSGEB’in bugüne kadar desteklerini alanlarda bilirler karşılaştırma imkanı olduysa başvurusu en kolay ve göreceksiniz ödemesi de en hızlı olan taksitli ödemesi olmayan, yüzde 50’nin 40’ı gibi değişik varyasyonları olmayan direk ödemesi vermiş olduğunuz IBAN’a yatacak bir destek programı. Bu rakam yaklaşık bugün 12-13 milyarlık TL bazında değerlendirdiğinizde bir paradan bahsediyoruz. Bu 11 ile girecek yani ticaretin çarklarını döndürsün diye enjekte edilen bir paradan bahsediyoruz. Minimum 200 bin liradan maksimum 750 bin liraya kadar olan bu destek paketinden hasar durumuna göre istifade edebileceksiniz. Bu desteğin güzel bir tarafı var bu destekte faiz, teminat, ipotek, aracı yok bu destek KOSGEB’in online sitesinden başvuruluyor İban numaralarına ödeme taahhütnameleri yapılıyor ondan sonra biz İban’ına ödemeleri direk biz yapıyoruz, 24 ay boyunca da geri ödemesiz parayı sizden geri istemiyoruz” dedi.
TORAMAN: “5 AYDIR YIKIM FAALİYETLERİ DEVAM EDİYOR”
Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, 6 Şubat Depreminden sonra Elazığ’da 10 bin 700 civarında hasarlı yapının bulunduğu ve bunun bin 600 civarının işyeri olduğunu söyledi. Toraman, bugüne kadar 7 bin 400 binanın yıkımının tamamlandığını kaydetti. Toraman, “Yapılan tespitlerde bunların içerisinde orta, ağır ve yıkık olan yaklaşık bin 600 kadar da iş yerimiz de vardı. Bunların hızlı bir şekilde yıkılması gerekiyordu hasar tespitleri mayıs ayı sonunda kesinleştiği için Haziran ayında yıkımlara başladık yani yaklaşık 5 aydır yıkım faaliyetleri devam ediyor. 10 bin 700 ağır hasarlı binadan şuana kadar 7 bin 400 ağır hasarlı binanın yıkımını ve enkaz kaldırma işlemini tamamlamış bulunuyoruz” dedi.
TORAMAN: “KOSGEB PROGRAMININ YATIRIMCILAR İÇİN ÇOK CEZBEDİCİ OLDUĞUNU DEĞERLENDİRİYORUZ”
KOSGEB’in başlattığı programın önemli olduğunu ifade eden Vali Toraman, deprem sonrasında Elazığ’ında faydalandığı 6. bölge teşviklerinden ilçelerinde faydalandığını belirtti. Toraman, “Elazığ’da da daha önce il merkezinde cazibe merkezi programından dolayı 6. Bölge desteklerinden yaralanıyorduk ama ilçelerimiz yararlanmıyordu ama bu defa deprem sonrası açıklanan paketten Elazığ’ın ilçeleri de Ağın hariç olmak üzere bütün ilçeleri de bundan yararlanabilir hale geldiler. Bunun yatırımcılar için çok cezbedici olduğunu değerlendiriyoruz o yüzden de Bakanlığımıza da teşekkür ediyoruz. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere dönük destek paketinin de hem sayın başkanımızın da ifade ettiği gibi parasal büyüklüğü, kullandırma kolaylığı, süreçlerin hızlı olması ve geri ödeme şartlarının bir tür hibeye yakın olması gibi özellikleriyle sırf deprem bölgesi için çalışılmış özel bir destek paketi olduğunu ortaya koyuyor o nedenle bu destek paketinin oluşmasında emeği geçen bütün KOSGEB Başkanımızın şahsında tüm çalışanlarına teşekkür ediyoruz, Sayın Bakanımıza da şükranlarımı sunuyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından KOBİ Uzmanı Fatma Coşkun, katılımcılara gerekli bilgileri vererek, programla ilgili sunum yaptı.
HABER: DİLAN KIVILCIM