Ev işlerinde en büyük yardımcılarımızdan biri olan çamaşır makineleri, zaman zaman bizleri sıkıntıya sokan durumlara yol açabilir.

Çamaşır makinelerini yanlış çalıştırmak, makineye atılan çamaşırların çekmesine, renk değişmesine, yırtılmasına ya da tüylenmesine neden olabilir. Buna karşın çamaşır makinelerinin tüm ayarları doğru yapılsa bile, makine tamburuna gönderilen yanlış çamaşırlar da yıkama sürecini sekteye uğratabilir.

Günümüzde üretilen birçok kıyafet, çamaşır makinelerinde yıkanmaya yüzde 100 uygun şekilde tasarlanıyor olsa da, bu durumun aksi örnekleri de oldukça fazla. Yıllardır çamaşır makinesi tamiriyle uğraşan servis ustaları, en sık karşılaştıkları sorunların bir listesini paylaşarak, asla makinede yıkanmaması gereken çamaşır türlerini sıraladı.

İŞTE MAKİNEYE ATMAMANIZ GEREKEN 5 ÇAMAŞIR

Çamaşır makinesine atılmaması gereken kıyafetler, çoğu zaman kalitelerinden bağımsız olmakta. Bir başka deyişle binlerce liraya satın aldığınız bir kıyafet dahi makinede yıkamak için uygun özelliklere sahip olmayabilir.

– Deri ürünleri

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, son olarak geçtiğimiz yıl kullanılan birçok mont çamaşır makinesine atılarak soğuk havalar için hazır hale getiriliyor. Ancak deri tabanlı ürüne sahip olan montlar ve kabanlar, su ile oluşan tepkime nedeniyle erkenden büzüşebilir ve sert yapılarını kaybedebilir.

Uzmanlar, deri bazlı ürünlerin sabunlu bir nemli bez ya da ıslak mendil yardımıyla temizlenmesini tavsiye etmekte.

– İpek 

En değerli kumaşlar arasında yer alan ipek, oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Dünyanın en yumuşak kıyafetlerinin yapımında kullanılan bu kumaş türü, çevreden alınabilecek darbeler karşısında tamamen savunmasızdır. Servis ustaları, makineye başka çamaşırlarla atılmaları halinde ipek kumaşlarda sık sık çekme ve takılma gibi sorunların görüldüğüne dikkat çekerek, bu tür kumaştan yapılmış giysiler için soğuk su ve deterjan kullanılmasını tavsiye etti.

– Sütyen

Bir iç giyim ürünü olan sütyenler, vücut ölçülerine göre çok sayıda farklı bedenlere ayrılmakta. Bu nedenle sütyenlerde meydana gelebilecek esneme ya da şekil bozuklukları, ürünün bir daha kullanılamamasına neden olabilir. Uzmanlar, makinede yıkanan sütyenlerin ilk günkü yapılarını kaybettiğini belirterek, bu ürünler için en ideal temizlik yönteminin elle yıkama olduğunu belirtmekte.

– Yün ve Kaşmir

Pahalı kazak ve hırkalarda sık kullanılan kaşmir ve yün kumaşlar, aynı zamanda en kolay yıpranan kumaş türleri arasındadır. Kış aylarında kullanılan kıyafetlerin büyük bölümü bu ürünler kullanılarak hazırlanırken, servis ustaları istenmeyen durumlarla karşılaşmamak için kaşmir ve yün bazlı ürünlerin küvet yöntemiyle yıkanması gerektiğini söylüyor.

Lavabonuzun ya da banyo küvetinizin içerisine bir miktar su doldurmanız, daha sonra bu küvete yeteri miktarda deterjan eklemeniz gerekmekte. Ardından eşyaları suya batırın, su içerisinde tamamen döndürün ve yaklaşık bir saat boyunca bekleyin. Bekleme işleminin ardından su berraklaşana kadar durulama işlemini uygulayın.