HALİYLE DE KAÇINILMAZ SONUÇ: “GELCEK KAYGISI”
Bu hafta sonu milyonlarca öğrenci geleceği için üniversite sınavına girdi. Kimi öğrenci için sınav iyi geçerken kimisi için kötü geçmiş olabilir. Ama öncelikle şunu unutmamak lazım; sınavın kötü geçmesi o öğrencinin başarısız biri olduğu anlamına gelmez bence. Belki toplumumuzda öğrencinin çalışkan ya da zeki olduğunun anlamak için sınavdan yüksek alması gerektiği diye bir imaj olabilir akıllarında. Bu yanlış bir imaj.
Öğrenciler yıllar boyunca çalışıp hayal ettikleri üniversitelere, daha iyi bölümlere girebilmek için gecelerini gündüzlerine katarak çalıştılar.
İyi bir üniversite, iyi bir bölüm, iyi bir iş demektir. Yüksek pozisyon, imrenilesi bir kariyer ve bol para için çalıştık, eğitimimiz boyunca.
Ama sanki bu YKS diye adlandırılan bu sınav sistemi çok saçma geliyor bana. İlkokul, ortaokul, lise eğitim-öğretim hayatımızın sonunda hayatımızın sonunda girdiğimiz bu YKS diye adlandırdığımız bu sınavın hayatımızı şekillendirmek açısında önemli olabilir eğitim sistemi içerisinde. Halbuki yaşanan gerçek var hepimizin gözü önünde! Güçlü olmak zorunluluğu, kazanmak gereği… Hep en iyiyi yapmak zorunluluğu var. Haliyle de kaçınılmaz sonuç: “ Gelecek Kaygısı”
Sınav ülkesiyiz. Liseye girmek için LGS ye, üniversiteye yerleştirmek için YKS, sınavlarına giriyoruz. Bunlar yetmiyormuş gibi atanabilmek içinde KPSS diye bir sınav var.
Belki de bunlar ülkemizdeki eğitimimiz sistemindeki gerçeklerdir. Ama bu gerçekler ülkemizdeki milyonlarca öğrenciyi çok yıprattıklarını düşünüyorum. Bir an önce bu sistemi düzeltmek lazım.